AcasăOrganizareActivitățiInformații utileServicii onlineAnunțuriCariereHartă SiteChestionarContact
Anunțuri > Comunicate de presă > COMUNICAT DE PRESĂ - 22.12.2015
NewsRSS Comunicate de presa

COMUNICAT DE PRESĂ - 22.12.2015

22.12.2015
Referitor la reacțiile apărute în spațiul public privind  acțiunea ce a avut loc în data de 16.12.2015 și care face parte din calendarul manifestărilor Consiliului Județean Gorj dedicat Sărbătorilor de iarnă, menționăm faptul că, prin organizarea unui astfel de moment, intenția Consiliului Județean Gorj și a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Gorj a fost de a prezenta obiceiurile străvechi românești copiilor instituționalizați, care nu au posibilitatea de a petrece Sărbătoarea Ignatului în mijlocul familiei.
 
CONSILIUL JUDEȚEAN GORJ
22.12.2015


COMUNICAT     Referitor la reacțiile apărute în spațiul public privind  acțiunea ce a avut loc în data de 16.12.2015 și care face parte din calendarul manifestărilor Consiliului Județean Gorj dedicat Sărbătorilor de iarnă, menționăm faptul că, prin organizarea unui astfel de moment, intenția Consiliului Județean Gorj și a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Gorj a fost de a prezenta obiceiurile străvechi românești copiilor instituționalizați, care nu au posibilitatea de a petrece Sărbătoarea Ignatului în mijlocul familiei.
     Tradițiile românești, cultivate și prezentate în această perioadă pe canalele de televiziune naționale, sunt vii în satele românești, iar bucuria de a participa la „pomana porcului” este una din cele mai frumoase amintiri ale copilăriei fiecăruia dintre noi. Cu atât mai mare este această bucurie pentru copiii instituționalizați, ai căror părinți sunt educatorii, profesorii, asistenții sociali sau psihologii care se ocupă de creșterea și educarea lor.
     Toate acestea, alături de firescul unui gest umanitar au fost principiile după care acțiunea de prezentare a acestui obicei se desfășoară de peste 10 ani în Gorj pentru copiii aflați în sistemul de protecție specială. O masă tradițională cu preparate din porcul proaspăt sacrificat, mirosul bradului de Crăciun, frumusețea colindelor cântate și darurile primite sunt emoții pe care acești copii le primesc cu plăcere și le trăiesc cu intensitate.
     În grupul de 50 de copii, care au dorit să fie prezenți la această acțiune, cei mai mulți provin din mediul rural, unde au mai avut ocazia să participe la un astfel de obicei tradițional. Mai mult, ei au fost însoțiți la activitate de educatori, asistenți sociali, șefi de centre și psihologi, iar aceștia din urmă, ulterior, din dialogurile purtate cu copiii, nu au sesizat modificări de natură emoțională în comportamentul lor, nici acum, nici pe parcursul celor peste 10 ani de când se desfășoară evenimentul dedicat Sărbătorii Ignatului.
     Nu a fost niciodată semnalat, de-a lungul timpului, vreun caz de afectare emoțională a copiilor sau de derapaje comportamentale, iar mediatizarea excesivă a câtorva secvențe, interpretabile (desprinse din contextul general), considerăm că poate fi mult mai dăunătoare decât faptul că aceștia au surprins vizual și câteva secunde nefericite.
     Menționăm, totodată, că în desfășurarea evenimentului au fost respectate toate normele europene în domeniu, precum și condițiile igienico-sanitare obligatorii. Ne exprimăm, de asemenea, regretul că o intenție bună de a aduce în sufletele copiilor bucuria și căldura Sărbătorii Crăciunului a provocat polemici sau a afectat  alte persoane din spațiul public.

 
     BIROUL DE  PRESĂ
Locations of visitors to this page

Powered by Kentico CMS

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

© 2009-2016 Consiliul Județean Gorj
Toate drepturile rezervate.

Free counters!