AcasăOrganizareActivitățiInformații utileServicii onlineAnunțuriCariereHartă SiteChestionarContact
Anunțuri > Comunicate de presă > PROIECTE DEPUSE SPRE FINANȚARE PRIVIND RESTAURAREA, RENOVAREA, PROTEJAREA PATRIMONIULUI CULTUR
NewsRSS Comunicate de presa

PROIECTE DEPUSE SPRE FINANȚARE PRIVIND RESTAURAREA, RENOVAREA, PROTEJAREA PATRIMONIULUI CULTURAL

11.04.2014
La începutul lunii aprilie a.c., Consiliul Județean Gorj a depus spre finanțare, două proiecte în cadrul Mecanismului Financiar Spațiul Economic European, Programul A16/RO12: Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural, Componenta 1 -  Restaurarea, renovarea, protejarea patrimoniului cultural.
 
CONSILIUL JUDEȚEAN GORJ
 
 
COMUNICAT DE PRESĂ
 
 
PROIECTE  DEPUSE  SPRE  FINANȚARE  PRIVIND
RESTAURAREA,  RENOVAREA, PROTEJAREA PATRIMONIULUI CULTURAL
 
 
 
 
La începutul lunii aprilie a.c., Consiliul Județean Gorj a depus spre finanțare, două proiecte în cadrul Mecanismului Financiar Spațiul Economic European, Programul A16/RO12: Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural, Componenta 1 -  Restaurarea, renovarea, protejarea patrimoniului cultural.
 
Obiectivele generale ale Mecanismului Financiar 2009-2014 sunt acelea de a contribui la reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Spațiului Economic European şi de a consolida relaţiile bilaterale între Statul Donator şi Statul Beneficiar.
 
Pentru a asigura implementarea Mecanismului Financiar SEE, a fost semnat un Memorandum de Înțelegere între Regatul Norvegiei, Republica Islanda, Principatul Liechtenstein și Guvernul României pentru perioada 2009 – 2014, care a intrat în vigoare la data de 22 martie 2012 și a fost amendat pe 18 octombrie 2012. Regulile și principiile pe care se fundamentează implementarea Mecanismului Financiar SEE 2009 - 2014/Granturile SEE, sunt stabilite în Regulamentul privind Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European 2009 - 2014 și anexele sale.
 
România beneficiază de finanţare în valoare de 20,8 milioane de euro pentru sectorul cultural, din care 16.470.588 euro pentru protejarea și revitalizarea patrimoniului cultural. Suma totală alocată acestei cereri de proiecte este de 9.821.004 Euro. Această sumă este compusă din contribuția Mecanismului Financiar SEE în valoare de 8.347.853 Euro, reprezentând 85%, și contribuția Guvernului României în valoare de 1.473.151 Euro, reprezentând 15% din valoarea totală a grantului. Granturile SEE contribuie la protejarea și revitalizarea patrimoniului cultural, la promovarea diversităţii, dialogului intercultural, întărirea culturilor minorităţilor şi a schimburilor culturale, oferind un sprijin de peste 200 de milioane de euro în 16 state beneficiare.
 
În cazul proiectelor implementate de organizații de drept public, rata finanțării este de 100% din totalul costurilor eligibile ale proiectului.
 
Cele două proiecte depuse de Consiliul Județean Gorj în cadrul Mecanismului Financiar SEE, Programul A16/RO12: Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural, Componenta 1 -  Restaurarea, renovarea, protejarea patrimoniului cultural, sunt:
 
1. ”Renovarea şi revitalizarea Casei Moangă-Pleşoianu, Săcelu”, a cărui valoare totală este de 2.000.203,79 lei, din care:
- 1.842.502,03 lei - cheltuieli eligibile;
- 157.701,76 lei - cheltuieli neeligibile (ce vor fi suportate din bugetul propriu al Consiliului Județean Gorj).
 
În cadrul proiectului se vor realiza lucrări de  consolidare a întregului edificiu, prin rigidizarea zidurilor și refacerea planșeelor de peste parter și etaj, concomitent cu adaptarea fundațiilor la natura terenului, lucrări de intervenții la faţade, acoperiş şi învelitoare, acces pietonal, un trotuar perimetral în jurul clădirii, instalaţii de iluminat interioare, instalații sanitare interioare, instalaţii de încălzire centrală proprie etc.
 
După ce va fi restaurat, monumentul istoric Casa Moangă-Pleşoianu va avea destinaţia de muzeu, ce va fi administrat de Muzeul Județean ”Alexandru Stefulescu” Gorj.
 
2. ”Restaurarea şi revitalizarea Casei Iosif Keber, Târgu-Jiu”,a cărui valoare totală este de 1.712.566,29 lei, din care:
- 1.597.394,70 lei - cheltuieli eligibile;
- 115.171,59 lei - cheltuieli neeligibile (ce vor fi suportate din bugetul propriu al Consiliului Județean Gorj).
 
În cadrul proiectului se vor realiza lucrări de consolidare a imobilului, de reparaţii la faţade, acoperiş şi învelitoare, lucrări interioare la beci, demisol, parter, lucrări interioare la etaj , lucrări de instalaţii în curte şi în clădire, amenajări peisagistice, echipament de protecție împotriva incendiilor sistem antiefracție, căi de acces către obiectiv etc.                                      
 
După ce va fi restaurat, monumentul istoric Casa Iosif Keber va avea destinaţia de bibliotecă publică de artă și loc de desfășurare de evenimente culturale, ce va fi administrat de Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj.
 
3. În conformitate cu atribuțiile ce îi revin prin Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, Consiliul Județean Gorj a realizat Documentația de autorizare a lucrărilor de intervenție pentru proiectul “Consolidarea-restaurarea Casei memoriale Ion Popescu Voitești, din comuna Bălănești, județul Gorj”, în vederea obținerii finanțării, fie de la Bugetul de Stat, prin Ministerul Culturii, fie prin identificarea de fonduri nerambursabile, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020.

Locations of visitors to this page

Powered by Kentico CMS

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

© 2009-2016 Consiliul Județean Gorj
Toate drepturile rezervate.

Free counters!