AcasăOrganizareActivitățiInformații utileServicii onlineAnunțuriCariereHartă SiteChestionarContact
Anunțuri > Comunicate de presă > Ziua universală a iei românești
NewsRSS Comunicate de presa

Ziua universală a iei românești

26.06.2015
Consiliul Județean Gorj a luat parte la sărbătorirea ”Zilei universale a iei românești”, amplu eveniment organizat la Palatul Imperial Hofburg- Palmenhause, din Viena, în data de 24 iunie 2015. Manifestarea culturală a cuprins prezentări ale costumului popular din toate regiunile țării, completate de expuneri de promovare turistică a României precum și o paradă de modă a iei moderne.
 
CONSILIUL JUDEȚEAN GORJ
26.06.2015


Ziua universală a iei românești


            Consiliul Județean Gorj a luat parte la sărbătorirea ”Zilei universale a iei românești”, amplu eveniment organizat la Palatul Imperial Hofburg- Palmenhause, din Viena, în data de 24 iunie 2015. Manifestarea culturală a cuprins prezentări ale costumului popular din toate regiunile țării, completate de expuneri de promovare turistică a României precum și o paradă de modă a iei moderne.
            Județul Gorj, în calitate de partener al evenimentului, a participat cu o bogată paletă de manifestări care au avut ca reper central ia autentică, tehnica de cusut și simbolistica motivelor specifice Olteniei  regăsite în portul tradițional precum și importanța acesteia, atât în viața de zi cu zi cât mai ales la evenimentele speciale ale comunității.  
            Din ”lada de zestre” a patrimoniului cultural gorjean ce pune în valoare potențialul turistic al județului nostru, au fost prezentate secvențe din străvechiul ritual de nuntă gorjenesc, așa cum se păstrează până în zilele noastre, fiind aduse în scenă de Ansamblul Artistic Profesionist ”Doina Gorjului”. Astfel, a fost  evidențiat cel mai iubit și plin de mister element de vestimentație-”ia”, purtată  cu mândrie deopotrivă de bărbați și femei, ca parte integrantă a costumului popular dar și a obiceiurilor din momentele de sărbătoare ale satului. Mirele și mireasa aveau ținute tradiționale specifice de nuntă, esențiale fiind iile anume cusute cu altiță în simboluri aducătoare de noroc și bunăstare.
            Sărbătoarea iei de la Viena a fost, de asemenea, o excelentă oportunitate de a promova destinația turistică Gorj- ”Acasă la Brâncuși”, Palatul Imperial Hofburg-Palmenhause fiind unul din cele mai importante obiective turistice ale Vienei, cu sute de vizitatori în fiecare zi.
            Ca acțiune de promovare a Județului Gorj, în deschiderea manifestării, instructorii Școlii Populare de Artă din Târgu-Jiu au realizat expoziții de artă tradițională, olărit, țesutul pânzelor și ceramică artistică. Invitații și vizitatorii au putut să admire exponatele tradiționale dar și să  participe la demonstrațiile meșterilor populari ce au avut loc  în cadrul standului organizat de Consiliul Județean Gorj pe esplanada palatului imperial.
            În același timp, foaierul Palmenhause a găzduit expoziția de ii gorjenești, realizată de reprezentanții Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj. Obiectele muzeale cu o vechime de peste 80 de ani au pus în valoare conotațiile materiale și spirituale ale  iei,  ca imagine a moștenirii din generație în generație.
            Evenimentul produs de Asociația ”Mihai Eminescu” din Viena, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe - Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, Institutul Cultural Român din Viena, Autoritatea Națională pentru Turism - Biroul de promovare turistică a României din Austria,  ANTREC România, Consiliul Județean Gorj, Realitatea TV şi designerul Liliana Țuroiu de la Universitatea de Arte din București, s-a bucurat de un public numeros și de prezența mai multor oficiali. Au participat Excelența Sa Michael Schwarzinger - ambasadorul Austriei în România, deputatul austriac dl. Andreias Karlsböck,  Excelența Sa Andrei Popov – ambasadorul Republicii Moldova la Viena, dl. Grigorie Sadovici – Consulul Moldovei la Viena,  Gabriela Folfa -  Consulul României în Viena, Amza Andreea - Ambasada României la Viena, Liviu Jigman - vicepreședinte Institutul Cultural Român, Irina Cornișteanu - directorul ICR Viena, Mioara Bogdan – director „Direcţia Programe pentru Comunităţi”,  Cristofor Aldea Teodorovici precum și  alți membri ai corpului diplomatic din Austria, atât români cât și austrieci.


[Imagini de la eveniment]
Locations of visitors to this page

Powered by Kentico CMS

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

© 2009-2016 Consiliul Județean Gorj
Toate drepturile rezervate.

Free counters!