Sari la conținut

COMUNICAT DE PRESĂ -”14 octombrie 1916 – Luptele de la Podul Jiului. Reconstituire istorico-militară”

08.10.2018

 

COMUNICAT DE PRESĂ

                ”14 octombrie 1916 – Luptele de la Podul Jiului. Reconstituire istorico-militară”

              Bătălia desfășurată la Podul Jiului în data de 14 octombrie 1916, când populația civilă a orașului, alături de cercetași și de polițiști, a reușit să stopeze o primă încercare a trupelor Diviziei  a XI-a bavareze de a ocupa orașul Târgu-Jiu, constituie un moment de referință al luptelor de apărare a țării desfășurate în timpul Războiului pentru Reîntregirea Neamului , motiv pentru care, în Anul Centenar al Marii Uniri, este necesar ca sacrificiile umane și materiale îndurate de către gorjeni în acea perioadă, precum și în timpul ocupației militare a Puterilor Centrale în Oltenia, să fie readuse în atenția publicului.

             Duminică, 14 octombrie 2018, la Târgu Jiu, marcăm împlinirea a 102 ani de la acel moment istoric crucial, prin organizarea unei manifestări evocatoare, care are ca punct central reconstituirea istorico-militară a unor scene de luptă purtate de târgujieni, fiind respinsă o puternică ofensivă germană.

            Programul evenimentului va începe la ora 11.00, la Podul Jiului-nou, cu intonarea Imnului Național, în prezența oficialităților, urmat de depuneri de coroane și defilarea Gărzii de onoare în acompaniamentul fanfarei ”Armonia” iar la ora 12.00, la Podul FERDINAND  (Parcul Central-Insulița Jiului), va fi prezentată lecția de istorie și va avea loc reconstituirea istorico-militară, pusă în scenă de asociațiile ostășești.

          „A fost unul dintre cele mai mari şi înălţătoare tablouri ale neamului, copii între moşnegi luptând alături pentru ţară… amestecaţi cu câţiva ţărani şi civili, iar lângă ei, imediat în spatele lor, mai multe femei venite şi ele să ajute, pansând pe răniţi, cărând muniţiuni soldaţilor până pe linia de luptă sau încurajând pe luptători”-afirma generalul C. Găvănescu, în cartea document „Războiul nostru pentru întregirea neamului”.

          În timpul vizitei efectuate în Gorj, la data de 7 octombrie 1933, regele Carol al II-lea a decorat orașul Târgu Jiu cu „Virtutea Militară de Război”, ca un omagiu adus eroismului cu care „populația sa în ziua de 14 octombrie 1916, a respins, la Podul Jiului, atacul trupelor germane, îndreptate contra orașului”.

            Proiectul dedicat Luptelor de la Podul Jiului este finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

        Organizatori:  Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu”, Consiliul Județean Gorj, Instituția Prefectului-Județul Gorj, Consiliul Local și Primăria Municipiului Târgu-Jiu, Garnizoana Târgu Jiu, Inspectoratul Județean de Poliție Gorj, Inspectoratul de Jandarmi Județean ‘Tudor Vladimirescu”, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Lt.Col. Dumitru Petrescu”, Asociația Veteranilor de Război Gorj, Asociația „Cultul Eroilor” Gorj, Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, Școala Populară de Artă Târgu Jiu, Societatea de Științe Istorice din România-Filiala Gorj, Inspectoratul Școlar Județean Gorj.

        Parteneri:  Asociația ”Tradiții Ostășești”, Asociația ”6 Dorobanți”, Asociația ”Floare de Colț”, Clubul de Istorie Militară și Asociația Culturală ”Tomis”.

        BIROUL DE PRESĂ

Sari la conținut